A "hűbelebalázsozás" fogalma a stencilezésben :)

2017. szeptember 14. - PaginaXX
Minap felmerült egy kérdés a Facebook oldalunkon, hogy vajon mi az a 3 legnagyobb hiba, amit stencilezéskor el lehet követni. Egyetlen gyűjtőnévvel én úgy nevezném, hogy a "hűbelebalázsozás". Iszonyatosan, rettenetesen, borzasztóan nagyon nagyon remélem, hogy ezzel a kis szösszenettel és firi-furi névvel elég hangsúlyt kap majd a három legfontosabb stencilezős hiba ahhoz, hogy a jövőben sokkal-sokkal kevesebben kövessék majd el.

juli9ws_13.jpg

Tudjuk jól, hogy ha kezünk ügyébe kerül egy stencil, nagyon nehéz neki ellenállni. Olyasmi, mint annak a kis kúszó-mászó Szméjagol jószágnak a Dlágaszág. Elborul az elme, delejessé válik a tekintet, s már tépeti is fel velünk az okmányhengert, amiben megbújik. Amint friss levegőt kap a stencil, már csússzan-pattan is fel a frissen festett falra vagy bútorra, egyik kezünkbe beleerőszakolja a kicsit még macskakajás, de "jóleszmostazgyorsan" mosogatószivacsot festő szerszámként, míg a másik már öntudatlan locsolja a festéket szanaszéjjel. Felsejlik, hogy tán kellett volna rögzíteni a stencilt, vagy valami... "Drágám, gyere! Fogd le gyorsan, mert elcsúszik!" A Drága lefogja “azt az izét”. Másodperc törtrésze alatt letunkolva festék, minden szuper, minden jó. “Emeljük fel a stencilt, Drágám... nézd milyen csúcsszuper ... figyelj... varázslat... “

Őőőőőőő... ez... mi ez a sz@r?! - szalad ki a szádon (és a Drágáén is titkon, épp csak suttogva) a kétségbeesett kérdés és pottyan ki a szorgos kis kezedből a festékes stencil (ami ettől - biztos ami biztos - elreped:) a festékes-macskakajás szivacs, és a 8000-ért rendelt prémium minőségű festék... bele a 8000-ért rendelt prémium minőségű waxba. Jó esetben a Drága ezeket a számokat nem ismeri, így viszonylag nyugodt marad. Ha igen, akkor nem annyira. Ő sem.
Óráknak tűnő percek, míg konstatálod, hogy az imádott kisbútor, hosszú-hosszú hetek munkája és ráköltött tízezrek után pont úgy fest, mintha a szemed fénye kiskutyusod rárókázta volna a fogára nem való kutyaszalámit... Igen, arról az álomkisbútorról beszélünk, amiért "Englisch Weiss" kiskosztümödben ugrottál ki satufék után a verdából tigrisbukfencet vetve a Rózsadomb tetején a sushibár teraszán ücsörgők legnagyobb örömére s bocsátkoztál pankrációba Karos Lajossal és dolgos családjával, majd minimum összeretkelted, vagy akár felhasítottad a hátsó ülést, - a csomagtartóban hónapok óta egy ónémet DVD tartó! van - folytatván az álombútor heteken át tartó tologatásával. Mert helye az nincs neki... és nem is igen lesz. Átfut az agyadon, hogy mi kínokat álltál ki, míg nyomattad neki az aldis hőlégfúvót, kromofágot, hidegzsíroldót, körömlakklemosót, húslevest, törkölypálinkát, babaolajat, terpentint, colalightot, szúölőt, szantálfüstöt, ráolvasást, míg végre bámulatosan szép tiszta lett és végre-végre rendelhettél a festéséhez és waxolásához potom 20000 Ft-ért Lignót és/vagy Annie Sloant, netán otthon kotyvasztottad a krétafestéket 19500 Ft-ért.  Elküldetted magad nagyon messzi éghajlatra a bútorfestős oldalakon százszor mert előbb kérdeztél, mint fileokat olvastál, és igen, kivártad a száradást, kivártad, mert tudtad, hogy fontos, meg amúgy is késett a stencillel az a ̶q̶r̶v̶a̶ őőő... semmirekellő DPD.

És most vége van Neki.
Az a szemét stencil tönkretette!
Nos. Sejtitek már, hogy mi a legnagyobb hiba, amit kezdő stencilező elkövethet? Avagy mit fed az a szó jelen esetben, hogy "hűbelebalázsozás"? Bizony ezek azok: 

- Ha nem olvasol utána a stencilezés technikájának (legalább egy kicsit)
- Ha fittyet hánysz a tanácsokra, utasításokra
- Ha gyakorlás nélkül azonnal azon a felületen próbálkozol, ahova a mintát eredetileg szántad (EZ A LEGNAGYOBB HIBA!)

Nem baj, ha sok és/vagy túl híg a festék, amíg csak egy (csomag:) A4-est rondítasz össze!
Nem baj, ha nincs jól rögzítve a stencil, míg csak egy papundeklire készült festés lesz emiatt pacás vagy szellemképes!
Nem baj, ha nem makulátlan a felület, ha csak a garázs falán éktelenkedig a közepesnél kicsit gyengébben sikerült minta!

Baj akkor van - kisebb vagy nagyobb - ha egy fontos, lényeges, véglegesnek szánt festést rontasz el a heveskedés, "hűbelebalázsozás" miatt.

MI TEHÁT A LEGFONTOSABB TANÁCSUNK MINDEN STENCILEZŐNEK? SOHA NE UGORJ NEKI EGYBŐL AZON A FELÜLETEN A STENCILEZÉSNEK, AMIN FONTOS, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A MINTA. ELŐTTE GYAKOROLJ! ADDIG GYAKOROLJ, MÍG NEM LESZEL BIZTOS A FESTÉK MENNYISÉGÉBEN, RÖGZÍTÉSBEN, MOZDULATOKBAN. EZ A WORKSHOPJAINK TAPASZTALATA SZERINT KB 15 PERC. 
Bízom benne, hogy mindenki viccnek vette viccnek szánt kis irományomat s ha netán mégis magára ismert az egyszeri hobbi bútorfestőben, nem érezte bántásnak, mint inkább lazulásnak, szórakoztatási szándéknak. 
Ne legyetek Hűbele Balázsok! OKÉ?

Ha valahol elakadnátok munka közben, tudjátok, hova írhattok nekünk segítségért... ugye?
info@paginagaleria.hu

Jó munkát és sok sikeres, hibátlan stencilezést kívánunk!
Andi és Bandi

A bejegyzés trackback címe:

https://paginagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9712827828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása