Stencilezés kezdőknek és haladóknak

- avagy melyik mintával könnyebb boldogulni, melyikkel nehezebb

2016. január 15. - PaginaXY

Gyanítjuk, de legalábbis reméljük hogy blogunk és Facebook oldalunk után már ellátogattatok a webshopunkba is, ahol többféle termékünkkel és szolgáltatásunkkal is találkozhattatok. Ebben a bejegyzésünkben a stenciljeinkről szeretnénk írni, egészen pontosan arról, hogy milyen típusai vannak. Ezúttal nem stílus szerint csoportosítva nézzük végig őket, hanem olyan szempontból vizsgáljuk kínálatunkat, hogy melyek azok, amiket könnyedén fel lehet festeni a felületre, s melyek azok a sablonjaink, amelyek munkára fogása előtt nem árt kicsit tervezgetni, számolgatni, rajzolgatni.
floora_anita.jpg
A látványterven látható Floora stencil legnagyobbika "Körbeforgatható" is. A kisebbek pedig "Egykék" is és "Randomok" is. Lényeg, hogy nagyon könnyű velük dolgozni.

Az EGYKÉK (vagy szóló minták) elnevezés magáért beszél. A stencilen egyetlen minta látható, - néha többféle méretben - ami önállóan, egymagában is mutatós bármilyen felületen. Ilyen mintánk például az Acer, PomPom, Goa Baby, Róza szett, de 3inOne szettjeink és Bútortuning A/4 stencileink között is szép számban találhatók ilyenek. Sőt! A Figurális mintáink és Workshop stenciljeink is bele illenek e csoportba, de a a Gasztro stencileket, Girland stencileket is ide sorolnám. Tagjai azok, amelyeket a legkönnyebb felfesteni. Csak ki kell jelölni a helyüket és kezdődhet a munka!

bb_stencil05.jpg

A képen látható Dimask Rose stencilünk Egykeként és tapétaszerűen illeszthető verzióban, 3inOne szettben, és Bútortuning A4 stencilként is megrendelhető.

pompom_stencil.jpgA képen látható PomPom stencilünk "Egyke" is és "Random" is. Remekül mutat önállóan egy párnahuzaton, és falon szétszórva is rendkívül mutatós. Pláne, ha különféle méretekben, netán többféle, egymással harmonizáló színben kerül a felületre. Az sem baj, ha a pompomok kicsit ráfednek egymásra. 3inOne verzióban is kapható!

Nagyon közeli rokonságban állnak az Egykékkel a RANDOM MINTÁK. Onnan kapták a nevüket, hogy bár a stencilen egyetlen minta szerepel, nagyon jól mutatnak véletlenszerűen szétszórva felfestve. Az Egykék után a Random mintákkal a legkönnyebb boldogulni. Nem kell kimérni a minták helyét, bár helyüket megtervezni, esetleg újságpapírból kivágott "foltokkal" a sűrűségüket, egyenletes vagy épp direkt sűrűsödő elhelyezkedésüket lemodellezni hasznos lehet.
csipke_blog.jpgEgyik legnépszerűbb mintánk, a Lacela kisebb verziói "Egykék" is, - jól mutatnak kis kerek asztal lapján, vagy párnahuzaton, női ruhán, - és szétszórható Random stencilek is. A Lacela kevésbé részletgazdag verziója a Dantela és a Koronka. Ez a három minta egymással is remekül kombinálható! 

Szintén nem túl nagy kihívás a BORDŰRÖK felfestése sem. Készülhetnek eredetleg is bordűrnek szánt stencilekkel, (Pl.: Rózsás Xszem) vagy készülhetnek egy kisebb méretű minta egymás mellé festésével, vagy lehet úgy is, hogy a tapétaszerű mintáinknak csak egy vagy két sorát festitek ki.

andras_trilak02.jpgKeleties hangulatú stenciljeink között - nem véletlen - több is akad, ami bordűrként használható. A képen az Orienta Mura stencilünk látható.

Nos, igen... elérkeztünk a legrázósabb típusához a stencileknek. Ők a TAPÉTASZERŰ MINTÁK, azaz egymáshoz illesztve felfesthető minták. Köztük is vannak olyanok, amiket gyerekjáték felfesteni, különösebb pótlások nélkül szép egyenesen végződnek alul, felül, oldalt. (pl: Circulaire, Caro, Pöttyös, Folio, Rajoles, Romy, Fleur, Blonder, Minuti, és még sokan mások...) Esetükben csak arra kell ügyelni, azt kell kiszámolni,hogy lehetőleg ugyanolyan méretű "margó" legyen körben, - azaz a padlónál, plafonnál, illetve a sarkoknál - ha az egész falat festitek. Ha csak egy sávot díszítenétek tapétaszerű mintával, akkor szinte semmi nehézség nincsen a használatukban. Mint minden stencil típusunkról, így a tapétaszerű minták felfestéséről is külön postban részletes leírást is fogunk nyújtani számotokra, így leírjuk majd azt is, mi a teendő azokkal a mintákkal, ahol oldalt, alul, felül befejezetlennek hat a minta felfestés után. Na, itt kell elővenni a kapott csomagból az ún. segédstencileket és kipótolni a lyukakat.
safira02.jpgSafira stencilünkhöz javasoljuk a segédstencilek használatát, csakúgy, mint a Figurado-hoz, amit csak profiknak ajánlunk!

bb_stencil01.jpg
figurado.png
A  KÖRBEFORGATVA ILLESZTHETŐ MINTÁINK alkalmazása elsőre nehéznek tűnhet, de nem, egyáltalán nem az. Ők úgy festhetőek fel, hogy az egész minta egyetlen cikkjét forgatjuk körbe a középpontnál, vagy ha negyedelve, felezve van az egész grafika, akkor a stencil megtisztítása után tükrözni is lehet. Ilyen mintáink a Floora, a Tulipános Xszem, és a legnépszerűbb, a körbeforgatva illeszthető Lacela csipke minta, amely felfestési tudnivalóiról már készült egy részletes bejegyzésünk. Itt találjátok.

poharai_krisztina.jpg

Ha szeretnél arról is olvasni, hogyan történt a Tulipános Xszem minta stencilezése, kattints ide!

BICOLOR MINTÁK, azaz a "Kétszínűek" festése sem különösebben nehéz, sőt, sokkal könnyebben elérhető velük többszínű minta, mintha ecsettel festegetnénk ki külön-külön a kis lyukakat. Bicolor stenciljeink dupla stencilek, egyik stencillel az egyik színt, másikkal a másikat festjük. Gyorsan, hengerrel festve haladósan, tévesztés nélkül kerülhet fel a felületre a színes minta.
cement.jpg
cement1.jpgCementlap mintákat imitáló stenciljeink mind kaphatóak Bicolor verzióban is!

Legutolsó stencil típusunk egyelőre titok,
mi is bízunk benne, hogy már hamarosan kiegészíthetjük vele a listánkat. A munka folyamatban... 

Reméljük, hogy e felsorolásunk valamelyest könnyít a választásban, bár szerintünk a legnehezebb mintának sem a felfestése a kihívás, hanem átgondolni, kiszámolni, hogy hol kezdjük a festést, hogyan illeszkednek a minták, hogyan kell (vagyis lehet) használni a segédstencileket... a festés pofonegyszerű, ha betartjátok a "Hogyan stencilezz?" leírásunkban levőket, akkor nagy baj nem lehet... 

Ha kérdésetek akadna, tegyétek fel nekünk bátran kommentben itt a bejegyzés, vagy a Facebookon megosztott poszt alatt, de ha úgy tetszik jobban, emailben is kereshettek minket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paginagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr357712602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása