Stencilezni csak az nem tud, aki nem akar...

Anikó sikertörténete

2018. május 09. - PaginaXX

Egy szép tavaszi napon - amikor épp szakadt a hó - megcsörrent a telefonom. A vonal végén egy izgatott hölgy beszélt, aki elmondta, hogy bár nem tudja mi az, stencil ügyben keres minket. 

perzsatulipan_polok.jpg

Az Üllői úti Hobbiboltból irányították hozzánk, - amit ismeretlenül is nagyon köszönünk nekik, - azzal, hogy mi majd fogunk tudni segíteni neki. A hölgy problémája az volt, hogy kedvenc motívumával, egy tulipánnal díszített lámpa búrája lakásfelújítás után színben már nem annyira passzolt az új környezetbe. Kereste a megoldást, hogyan juthatna hozzá a mintához az általa elképzelt szürke-türkiz színben. Itt kerültünk mi a képbe.

A stencil elkészítését elvállaltuk, de magát a festést időhiányból kifolyólag nem tudtuk, viszont erősen bátorítottuk Anikót, hogy próbálja ki a stencilezést, hiszen nem nagy ördöngősség. Kis gyakorlás után saját maga is meg fogja tudni festeni a búrának való textilt. Anikó eleinte kicsit húzódozott az ötlettől, hiszen a stencilezés egy teljesen ismeretlen technika volt számára, de aztán engedett a rábeszélésnek és elküldte nekünk a mintát, amit stencilezhetővé átalakítva el is készítettünk neki a megfelelő méretben.
perzsatulipan01.jpgAnnyit módosítottunk a grafikán, hogy a leveleket alul és felül nem elvágtuk, hanem lekerekítettük, hogy ha a későbbiekben esetleg más felületekre is festené, egy teljes motívumot jeleníthessen meg. És milyen jól tettük... :)

Mire a stencil elkészült, Anikó átnézte oldalainkon a leírást, hogy Hogyan kell stencilezni, illetve Facebook oldalunkon található Jegyzeteinkben is szép számmal található tudásanyagot is átvette.

Néhány tippet mi is adtunk neki telefonon és e-mailben, ami sikeresebbé teheti s stencilezést.
Ezeket szó szerint idézem...

1. A grafikában lesznek olyan hosszúkás részletek, amiket érdemes hosszanti irányból megközelíteni a hengerrel, mert úgy a henger nem eltolja, elmozdítja, hanem lefogja, lenyomja. (lsd ábra)perzsatulipan_abra.jpg2. Ha sötét textilre fest világosabb színnel, akkor érdemes 2 réteget használni. Az első adagot vsz beszívja a textil és nem fed majd eléggé, de ilyenkor annyi a trükk, hogy nem szabad elmozdítani a stencilt, hanem kis száradás után újabb réteget kell felkenni. Az első réteg egy ún. "hidat" képezett, ami megtartja a másodikat (harmadikat) és az már nem szívódik ezáltal be.

3. Mindenképpen gyakoroljon az éles festés előtt papíron, textilen, és csak amikor már megy, akkor álljon neki a lámpabúra textilnek.

E három tippel és megannyi írásos anyag gondos átolvasása után állt neki Anikó a gyakorlásnak, majd a festésnek.

Munka közben és végeztével is örömmel küldte el nekünk a gyakorló fázisokat, majd a kész munkákat is. És mi legalább olyan boldogok voltunk, mint Anikó. Mert ezt így kell csinálni! Pont így! 

perzsatulipan02.jpgOlvasni, gyakorolni, megismerni a technikát, anyagot, festéket és végül a munka nem végződhet másként, csakis sikerélménnyel! 
perzsatulipan03.jpgAnikó végül a stencilezés szerelmese lett! :) Festett magának szeretett motívumával párnahuzatokat is és pólót is, mi pedig nem tudunk eléggé hálásak lenni azért, hogy megosztotta velünk a munka folyamatában készült fotóit, élményeit és végezetül örömét! 
perzsatulipan_osszes.jpg
perzsatulipanpolok02.jpgMinden alkotónak, stencilezőnek ilyen sikeres, jóízű munkát kívánunk a jövőben, amit persze örülünk, ha Anikóhoz hasonlóan velünk is megosztotok!

Köszönjük Anikónak a képeket és gratulálunk a kitartó, gondos munkájához!

Andi és András

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paginagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5913901600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása